Powered By Blogger

utorak, 23. ožujka 2010.

Ekološki upitna jaja i u Vatikanu?

Priča o velikim pisanicama ide dalje. Djelatnici Koprivničko križevačke županije, zajedno sa slikarima naive, krenuli su put Rima u Vatikan kako bi svetom ocu Papi poklonili jednu veću i jednu veliku pisanicu. Tu veću je oslikao Ivan Andrašić koji nije oslikavao velika jaja zajedno sa ostalim naivcima. Ipak on spada u  'viši rang' naive, a kako se ne bi osramotili u Vatikanu, zamolili su Ivana da im pošteno oslika pisanicu koju će darovati Papi. Poveli su oni i ostale autore naive iz prethodne priče, kako bi bili izloženi javnosti slikajući na ekološki upitnim jajcima.                                    
                                                                   
Međutim ova velika pisanica je sigurno svima zadala glavobolje i trebali su je oslikati tamo. Za nju je bio predviđen i specijalan transport. Pisanica je od poliestera što je ekološki upitno, velikih dimenzija 205 x150 cm, što se treba gledati na nekoliko puta, te nije dovoljno 40 min po procjeni likovnih kritičara. Hvale se naši predstavnici turističeke zajednice kako će pisanice svoje mjesto naći na trgovima hrvatskih, evropskih i svjetskih metropola. Nažalost neki stanovnici daleke Amerike ili Australije nisi nikada niti čuli za Hrvatsku, a  kamoli za jaje, a kokoš možda nisu niti vidjeli uživo. Dakle promocija je tipa bez kraja i konca....
                                                                        
U današnje vrijeme recesije i pomanjkanja novca u državnoj blagajni, i u džepovima građanaj, jedan je i od uzroka i ovakvom neadekvatnom raspolaganju ulaganja mimo kontrole. Praksa je da sva sredstva dana lokalnoj upravi su decentralizirana i predstvanici lokalne vlasti mogur aspolagati s njime kako hoće. A pitam se da li znaju što rade i da li će se uložen novac uopće vratiti. Da, to njih baš i ne zanima, jer su pravila takova da se novac mora utrošiti kako bi sljedeće godine stigla friška pošiljka iz državnog proračuna. To su zapravo novci sviju nas poreznih obveznika i imamo apsolutno pravo da se zapitamo kako se i na koji način raspolaže s njime.

                

Nema komentara:

Objavi komentar