Powered By Blogger

četvrtak, 8. travnja 2010.

Fascinantna izložba leševa


Otkrivena tijela, intrigantno i fascinirajuće. Nije riječ o šumskim  vilama, već o kontroverznoj izložbi ljudskog mesa, bolje rečeno ljudskog tijela i organa koji su sačuvani u silikonskom formalinu. Radi se zapravo o fascinantnom, poučnom, intrigantnom pristupu ljudskog tijela i organa, od faze fetusa do ostalih životnih faza. Sva tijela su donirana dobrovoljnim pristankom u znanstvene svrhe, te sačuvana u medicinskim labaratorijima. Na izložbi će se moći vidjeti 200 ljudskih organa u svim faza i oblicima života. Jednostavno tijelo je pokazatelj našega zdravlja ili našega života. Moći će se vidjeti organi zahvaćeni određenom bolešću, naprimjer, imat ćemo priliku vidjeti kako izgledaju pluća pušača zahvaćena rakom, srce u stanju nakon infarkta. Fascinantno je kako krvožilni sustav besprijekorno sliči čipki koja je izvedena logičkim slijedom vrsne majstorice, te tako predstavlja najljepši uradak ili umjetničko djelo. Izložba će se održati u Zagrebu u galeriji Klovićevi dvori, potrajat će tri mjeseca. Izložba je obišla svijet i izazvala mnoge reakcije posjetitelje i kontroverze. Nisam bila na izložbi, ali je svakako namjeravam posjetiti, ulaznica stoji 80 kn, nije mnogo za specifičan doživljaj i neobični postav.
                                                                  
Jedino što mi se nameću neka zapažanja i neka pitanja u vezi tih „doniranih“ tijela. Ona potječu iz Kine, koja je najmnogoljudnija zemlja na svijetau i koja u svojoj politici ima dodatne mjere restrikcije na popuilaciju. Kinezi na svako nedozvoljeno odnosno „prekobrojno“ dijete, moraju Plaćati dodatne poreze u obliku kazni. Nije niti čudo što imaju toliko tijela na raspolaganju u znanstvene svrhe, pogotvo fetusa. Morbidno, ali logično.
                                              
Svakako je za pohvalu što je ta izložba uopće došla do nas, i što možemo vidjeti kako nam tijelo odnosno organi funkcioniraju našom percepcijom i poštovanjem kojim se odnosimo prema njemu. Zasigurno ćemo moći izvući dobre zaključke i uživati u morbidnim eksponatima.
                                                                                                 



                                                   Creative Banners




Nema komentara:

Objavi komentar