Powered By Blogger

četvrtak, 18. studenoga 2010.

Sjećanje na Vukovar u slikopisu Mladena Pavkovića




U Izložbenom prostoru koprivničkog Doma mladih, u povodu 19-te godišnjice okupacije Grada Vukovara, Darko Koren, župan Koprivničko – križevačke županije otvorio je samostalnu izložbu fotografija Mladena Pavkovića. Autor se predstavio s tridesetak fotografija u boji, a izložio je i portrete tri najponosnije majke u Hrvata: Kate Šoljić, Marije Jović i Eve Šegarić, koja je u vrijeme okupacije Škabrnja izgubila 12 članova svoje obitelji, među kojima i tri sina.
Na ovaj smo se način još jednom prisjetili Grada heroja Vukovara, ali i odali dužno poštovanje žrtvama Škabrnje, te svima onima koji su najzaslužniji za stvaranje hrvatske države – kazao je Koren. Drago mi je što na ovoj izložbi vidim i veliki broj mladih, prije svega učenike Gimnazije. Međutim, Vukovara se uvijek trebamo sjećati i tamo navraćati, a ne samo u vrijeme prigodnih obljetnica. Zahvaljujući našoj županiji Vukovarci imaju i iznimno lijepo uređen Dom kulture. Ne trebamo zaboraviti, a što se danas malo ističe i veliki doprinos Podravke u Domovinskome ratu. Svugdje i svagdje treba govoriti da je ova kompanija u vrijeme rata prehranila hrvatsku vojsku, te da je nakon okupacije pomogla i brojnim Vukovarcima.

Poseban gost Pavkovićeve izložbe bio je dr. Matej Meštrić. On je konstruirao vukovarski Vodotoranj, koji danas predstavlja simbol otpora ne samo Vukovara već i Hrvatske.

Rijetko se odazivam i na ovakva događanja. Vukovar mi je u srcu, stoga rijetko odlazim i tamo. O Vodotornju sam napisao i knjigu. Živim skromno, umirevljeničkim životom, sa svojim uspomenama. Drago mi je je što ni šest stotina srpskih projektila nisu uspjeli srušiti Vodotoranj koju sam gradio. Doašo sam u Koprivnicu i iz razloga da odam priznanje za cjelokupni rad Mladena Pavkovića, ali i Udruge na čijem je čelu. Želja mi je da su u Vukovaru sagradi novi Vodotoranj, ali na drugom mjestu – istaknuo je ovaj 78-godišnji dipl.ing. građevine.

U prigodnom programu sudjelovao je i Mješoviti pjevački zbog KUD-a Podravka pod vodstvom Darije Kivač. Izveli smo nekoliko domoljubnih pjesama na zadovoljstvo brojnih posjetitelja.

Izložbu su organizirali Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) i Foto kino klub "Podravina".

N.Z.L.

Snimio: Nedeljko Bahić




Apples of Gold Jewelry - 45 Day Return Policy & Free Shipping!


Use the configurator as a tool to help select the correct tripod or head for your camera!  


 

Nema komentara:

Objavi komentar