Powered By Blogger

utorak, 9. studenoga 2010.

Velika martinjska špelancija u Đurđevcu

Velika martinjska špelancija martinjskih meštri na đurđevačkom Trgu sv. Jurja okupila je više od dvadeset martinjskih meštara iz našeg kraja te meštre iz Slavonije, Zagorja i Međimurja.
Kao martinjski meštri tu su bili i Davor Dretar Drele i Vid Balog. Martinjska špelancija je mjesto s kojeg tradicionalno započinju krštenja mošta i njegovog prevođenja u vino. Na špelanciji martinjski meštri između sebe biraju prvog među jednakima koji u svom jednogodišnjem mandatu ima prava krstiti mošt u vino i prenositi ta svoja ovlaštenja na druge meštre kako bi to isto i oni činili. Tako je dosadašnji novigradsko-komarnički mešter Josip Petras, inače Podravkin zaposlenik, postao veliki mešter martinjske špelancije, a svoj vinofikat obnašat će pod imenom Melkior Sokol Prvi.
Kako je organizirano i krštenje mošta, na trgu su se okupili i vinari organizirani u deset vinogradarskih udruga koje su izložile moštove i vina iz svojih sredina. Svakako najzanimljiviji je bio štand novigradske udruge Komarna 2001 koja je pokazala da je najbolja mineralna voda za dobar gemišt Studenac. Kroz cijeli njihov štand bila je reklama Studenca, a članovi ove udruge imali su na sebi majice s omjerima vina i Studenca koji im najbolje odgovaraju, potvrđujući tako da je Studenac garancija najboljeg gemišta.

V.I.

4Luggage.com

Free Shipping on clothes, footwear, surfboards at KillerDana.com

StemCell_468x60


Nero 10 HD

Nema komentara:

Objavi komentar