Powered By Blogger

petak, 4. veljače 2011.

Seminar o maslinovom ulju

Nedavno je u Institutu Podravke održan seminar o maslinovom ulju. Na seminaru je sudjelovalo 24 članova panela za senzorsku analizu maslinovog ulja i tehnologa zainteresiranih za temu.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je vrlo kompleksan proizvod za kojeg su postavljeni vrlo jasni i strogi kriteriji kontrole kvalitete s osobitim naglaskom na senzorsku kvalitetu. Provođenje senzorske analize se uvelike oslanja na rad dobrovoljaca, zbog toga je za analizu vrlo važan korak ocjenjivače što bolje pripremiti i educirati o općim i senzorskim značajkama proizvoda koje će ocjenjivati.

U suradnji s Laboratorijem za kontrolu kvalitete tvornice Kokteli i Razvojem voća, povrća, kondimenata i priloga jelima, Razvoj senzorike i nutricionizma prati organoleptičku kvalitetu pošiljki SMS Ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Edukaciju o maslinovom ulju vodila je dr.sc. Dubravki Škevin, docentica iz Laboratorija za tehnologiju ulja i masti sa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Profesorica Škevin je educirani stručnjak za ocjenjivanje djevičanskih maslinovih ulja, koja je prošla usavršavanje na renomiranim školama i institutima u Portugalu, Italiji, Španjolskoj i Hrvatskoj. Sa suradnicima je pripremila dvodnevni seminar kojim su obuhvaćeni glavni aspekti tehnologije maslinovog ulja.

Edukacija je započela upoznavanjem sa senzorskim svojstvima djevičanskih maslinovih ulja, metodologijom ocjenjivanja i tehničkim zahtjevima senzorske analize ovog proizvoda. Tema drugog predavanja je bila tehnologija proizvodnje maslinovog ulja. Predstavljeni su suvremeni trendovi proizvodnje i potrošnje maslinovog ulja, povijest masline i glavne sorte koje se uzgajaju za proizvodnju ulja te suvremeni tehnološki postupci u proizvodnji maslinovog ulja.

Drugog dana seminara obuhvaćeno je zakonodavstvo koje regulira pitanja maslinovih ulja, zahtjevi s obzirom na kontrolu kvalitete i određivanje autentičnosti. Četvrtom i posljednjom temom predstavljene su vrlo zanimljive nutritivne specifičnosti i kvalitete maslinovog ulja, razlozi zbog kojih je maslinovo ulje vrlo cijenjeno.

Najznačajniji dio ove edukacije predstavljao je njezin praktični dio. To je podrazumijevalo kušanje uzoraka djevičanskih maslinovih ulja s različitim poželjnim i nepoželjnim svojstvima. (S.Š.)



Get your eco-elegant gifts for her such as handbags, totes and jewelry at OrganicBouquet.com! Click Here!

1 Dozen Roses Plus a Free Vase From $49.95 at OrganicBouquet.com!  468x60 banner

10% off O'Neill boardshorts, clothing

Affordable pearl jewelry as unique as you!

Fresh Eco-Elegant Valentines Day Flowers from $29.95 at OrganicBouquet.com!  300x250 banner

Nema komentara:

Objavi komentar