Powered By Blogger

petak, 5. listopada 2012.

Sastanak Sekcije za hranu Udruge Hrvatski laboratoriji CROLAB u Podravki


U Podravki je održan sastanak Sekcije za hranu (SEH), Kluba analitičkih laboratorija (KAL), koji djeluju unutar Udruge Hrvatski laboratoriji CROLAB, čiji su aktivni članovi djelatnici Podravkine Kontrole kvalitete.
Predstavnike laboratorija proizvođača hrane, ovlaštenih i akreditiranih laboratorija te znanstvenih institucija iz Hrvatske, u ime Podravke pozdravile su direktorica Podravkine Kontrole kvalitete i predsjednica SEH-a mr.sc. Vesna Popijač i direktorica sektora Istraživanje i razvoj dr.sc. Jasmina Ranilović.

Glavne teme sastanka bile su vezane uz pesticide i utjecaj sredstava za zaštitu bilja na kakvoću prehrambenih proizvoda te uzorkovanje vode.

 Sastanak je organiziran s ciljem udruživanja laboratorija u interesu unapređenja sustava kvalitete svakog pojedinog laboratorija, stvaranja mreže laboratorija koji djeluju u okviru subjekata u poslovanju s hranom, a radi promoviranja dobre laboratorijske prakse u osiguravanju visoke razine kvalitete i sigurnosti hrane.


U uvodnom predavanju dr.sc. Siniša Jelovčan iz Syngente osvrnuo se na povijest insekticida te naglasio da suvremena sredstva za zaštitu od štetočina moraju spriječiti gospodarske štete, što manje utjecati na zdravlje ljudi, biti ekološki prihvatljiva i naravno što manje remetiti ravnotežu u prirodi.
Prezentacijom GLOBAL G.A.P. Goran Stuhne, dipl. inž iz Croatiakontrole istaknuo je da veliki trgovački lanci propisuju pravila ponašanja u vidu standarda, a mr.sc. Mirela Grubelić predstavila je analitičke tehnike određivanja ostataka pesticida. O važnosti uzorkovanja govorila je dr.sc. Vesna Šimunić-Mežnarić iz Bioinstituta, Čakovec, a predsjednica kluba analitičkih laboratorija dr.sc. Karmen Margeta prezentirala je EU fondove tj. pretpristupne programe i programe Unije. U prezentaciji programa preciznih uređaja za uporabu u laboratoriju i proizvodnji, svjetskog proizvođača Mettler Toledo, najveće zanimanje izazvala je nova serija vaga Quantos koja smanjuje mogućnost greške u radu uvođenjem automatskog sustava doziranja, te štiti operatera i okoliš od kontaminacije.

 U završnom radnom dijelu sastanka raspravljalo se na temu iskustava u sudjelovanju i organizaciji međulaboratorijskih usporedbenih ispitivanja. ​



Perfume on Sale Free Shipping at FragranceX.com


267232_SP50_300x600




1092_Magellan's Deal of the Week

Nema komentara:

Objavi komentar