Mala djeca vole mrkvu,
znaju da je brokula zdrava, uživaju u zlevanki s prosom, a kuglice od oslića
jeli bi svaki dan. Pokazalo se to na kulinarskoj radionici u „Štaglju“ gdje su
uz Podravkine promotore kulinarstva, kuhare iz vrtića te mame i tate, kuharske
kape na glavu stavili i mališani iz koprivničkih dječjih vrtića. Vrlo ozbiljno
su prionuli pripremanju jednostavnih jela te ocjenjivanju hrane koje su
pripremali stariji. Najprije su od cmok tijesta izradili kolačiće, a onda su u
pripremi kanape sendviča s namazom od tune i sira iskazali veliku kreativnost.
Neki sendviči dobili su usta i oči od povrća, neki su se žutili od mrkve, na
nekima su se zeleni krastavci miješali s crvenom paprikom, a svi su ubrzo u
slast pojedeni. Mali kuhari tada su isprobali jela koja su uz stručnu pomoć
Zlatka Sedlanića, Zorana Delića i Marka Perasa spravljali njihovi roditelji,
kuharice iz vrtića, ravnateljica i pedijatrica. Najviše petica dali su kuglicama
od oslića i rižotu od piletine sa žilijen povrćem te tjestenini s tunom i lećom
u umaku od rajčice. Oduševila ih je torta od riže s kruškama i zlevanka od prosa
i poželjeli su da takva jela jedu što češće ne samo u vrtićima nego i kod kuće.
Stoga će Društvo naša djeca koje je uz podršku Podravkinog kulinarstva
organiziralo ovu radionicu prirediti malu knjižicu recepata te uz niz manjih
kuharskih igraonica u svim vrtićima promovirati zdravi način prehrane. Nastavak
je to projekta prevencije pretilosti kod djece predškolske dobi kojeg već tri
godine provodi DND Koprivnica uz podršku sredstvima iz Koprivničkog programa
Zdravi grad, te potporu Koprivničko-križevačke županije. Voditelji projekta su
pedijatrica Zorka Valentić, psihologinja Ida Šimunović i zdravstveni voditelj
Zoran Zagorščak. Ovaj stručni tim obavio je trogodišnje istraživanje kretanja
težine kod djece između jasličke i školske dobi i utvrdio da čak 17 posto djece
naginje pretilosti, a da se njih 4 posto može svrstati u skupinu pretilih.
Pretjerana debljina opasna je pojava u ranoj dječjoj dobi i može uzrokovati
brojne probleme u odrastanju i zrelijoj dobi. Stoga je DND organiziralo niz
preventivnih aktivnosti od tribina, razgovora s roditeljima, štampanja letaka do
javnog upozoravanja na ovaj rastući problem.
Zahvaljujući razumijevanju
Podravke te iskustvima stručnjaka ove kompanije u razradi modela zdrave prehrane
za učenike osnovnih škola, sada se otišlo korak dalje. Oduševljenje velike
skupine djece i njihovih roditelja jelima u kojima se kombiniraju namirnice na
kojima se ranije odrastale generacije Podravca poput ječma, heljde, prosa, a
sada ih proizvodi Podravka, s raznim povrćem te ribom i piletinom, potvrđuje da
zdrava prehrana može biti jako privlačna. Iskustva s kulinarske radionice
pokazuju da se takva jela pripremaju jednostavno i brzo i da su daleko bolji
izbor od neke brze hrane za kojom roditelji često posežu u nedostatku vremena.
Pravilna prehrana uz puno kretanja najbolji su izbor za zdravo odrastanje i
volonteri Društva naša djeca organizirat će niz aktivnosti kako bi pomogli
djeci i roditeljima u tome.
Zahvaljujući razumijevanju Podravke te iskustvima stručnjaka ove kompanije u razradi modela zdrave prehrane za učenike osnovnih škola, sada se otišlo korak dalje. Oduševljenje velike skupine djece i njihovih roditelja jelima u kojima se kombiniraju namirnice na kojima se ranije odrastale generacije Podravca poput ječma, heljde, prosa, a sada ih proizvodi Podravka, s raznim povrćem te ribom i piletinom, potvrđuje da zdrava prehrana može biti jako privlačna. Iskustva s kulinarske radionice pokazuju da se takva jela pripremaju jednostavno i brzo i da su daleko bolji izbor od neke brze hrane za kojom roditelji često posežu u nedostatku vremena. Pravilna prehrana uz puno kretanja najbolji su izbor za zdravo odrastanje i volonteri Društva naša djeca organizirat će niz aktivnosti kako bi pomogli djeci i roditeljima u tome.
Nema komentara:
Objavi komentar